ZAJĘCIA WARSZTATOWE INSTYTUTU KREATYWNEJ BIOLOGII w ŁODZI

W dniu 21 kwietnia 2023 uczniowie klasy 1a i 2a o profilu medycznym uczestniczyli w zajęciach stacjonarnych Instytutu Kreatywnej Biologii w Łodzi. Najpierw wysłuchaliśmy wykładu dr Anny Jasińskiej  „Orientalne smaki na naszych stołach – rola mikroorganizmów w kuchni krajów azjatyckich”.

Poznaliśmy rolę bakterii i grzybów w przygotowaniu  takich produktów jak: koji, sake , miso, kimchi a także ich zalety zdrowotne. Następnie uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych

  • „Bakteryjne DNA i molekularne nożyczki, czyli podstawowe narzędzia inżyniera genetycznego” – samodzielnie wyizolowali bakteryjne DNA, używali enzymów restrykcyjnych (molekularne nożyczki) oraz oglądali efekty swojej pracy w żelu agarozowym.
  • „Tajemnice mikroświata komórek roślinnych”– wybarwili wybrane struktury komórkowe i obserwowali je  w mikroskopie świetlnym i fluorescencyjnym, obserwacje preparatów niewybarwionych prowadzili w mikroskopie kontrastowo-fazowym oraz mikroskopie ciemnego pola
  • Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji zdrowej żywności”– poznali  metody izolacji drobnoustrojów, które mogą być wykorzystywane w produkcji żywności,  wykonali  preparaty barwione techniką Grama oraz obserwowali  płytki z wysianymi koloniami drobnoustrojów wykorzystywanych do produkcji żywności orientalnej.

Jolanta Stegienka

Skip to content