W dniu 21 kwietnia 2023 uczniowie klasy 1a i 2a o profilu medycznym uczestniczyli w zajęciach stacjonarnych Instytutu Kreatywnej Biologii w Łodzi. Najpierw wysłuchaliśmy wykładu dr Anny Jasińskiej „Orientalne smaki na naszych stołach – rola mikroorganizmów w kuchni krajów azjatyckich”.
Poznaliśmy rolę bakterii i grzybów w przygotowaniu takich produktów jak: koji, sake , miso, kimchi a także ich zalety zdrowotne. Następnie uczniowie uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych
- „Bakteryjne DNA i molekularne nożyczki, czyli podstawowe narzędzia inżyniera genetycznego” – samodzielnie wyizolowali bakteryjne DNA, używali enzymów restrykcyjnych (molekularne nożyczki) oraz oglądali efekty swojej pracy w żelu agarozowym.
- „Tajemnice mikroświata komórek roślinnych”– wybarwili wybrane struktury komórkowe i obserwowali je w mikroskopie świetlnym i fluorescencyjnym, obserwacje preparatów niewybarwionych prowadzili w mikroskopie kontrastowo-fazowym oraz mikroskopie ciemnego pola
- „Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji zdrowej żywności”– poznali metody izolacji drobnoustrojów, które mogą być wykorzystywane w produkcji żywności, wykonali preparaty barwione techniką Grama oraz obserwowali płytki z wysianymi koloniami drobnoustrojów wykorzystywanych do produkcji żywności orientalnej.
Jolanta Stegienka