„Pięknie jest w Alpach, pięknie nad morzem, ale w Nałęczowie jest mi dobrze” – pisał Prus.
Tymi słowami, patrona naszej szkoły, warto rozpocząć relację z wycieczki do Nałęczowa, która odbyła się 3 listopada 2023 r. Wybrani uczniowie z klas drugich i trzecich pod opieką pana Michała Chruściela i pani Anny Lelonkiewicz-Kubik odbyli niezwykłą podróż koleją do Nałęczowa. Jej pierwszym etapem była lekcja muzealna w Muzeum Stefana Żeromskiego. Muzeum mieści się w dawnej pracowni pisarza, zbudowanej za powieść „Popioły” w 1905 roku. Najstarsze muzeum literackie na ziemi lubelskiej – Muzeum Stefana Żeromskiego, otwarte zostało 17 czerwca 1928 roku, staraniem żony pisarza, Oktawii Żeromskiej. Uczestniczyliśmy w lekcji muzealnej, podczas której wysłuchaliśmy wielu ciekawostek i anegdot związanych z życiem pisarza oraz jego rodziny. Ekspozycję muzeum stanowi autentyczne wyposażenie dawnej pracowni pisarza, pamiątki z podróży, obrazy. Kolejnym etapem wycieczki była wizyta w Muzeum Bolesława Prusa. Muzeum Bolesława Prusa obok Muzeum Stefana Żeromskiego uzupełnia wiedzę o literackim Nałęczowie, propaguje twórczość autora „Lalki” i jego zasługi w popularyzowaniu działalności Zakładu Leczniczego, przypomina o związkach pisarza z Lubelszczyzną. Bolesław Prus zawitał do Nałęczowa w roku 1882 jako kuracjusz, z nadzieją wyleczenia lęku przestrzeni (agorafobii). Leczył się i odpoczywał corocznie w latach 1882-1910 pozostawiając wśród mieszkańców żywe wspomnienia. Do dziś jego imieniem nazywane są miejsca, w których najczęściej go widywano: Góra Prusa, wąwóz czy Domek Prusa. Biblioteka nałęczowska nosiła imię Prusa i Żeromskiego, zaś pobudowane w 1904 r. Kąpiele Tanie przeznaczone dla okolicznych rzemieślników i włościan nazwano imieniem Bolesława Prusa dla upamiętnienia szerzonej przez autora oświaty zdrowotnej wśród ludu. Wizyta w Muzeum Bolesława Prusa była okazją do wzbogacenia wiedzy o życiu i twórczości pisarza, który w opowieści przewodnika został przedstawiony jako postać wyjątkowo niezwykła i oryginalna. Wyprawę do nałęczowskiej ziemi zakończyliśmy degustacją miejscowych specjałów kulinarnych.
Michał Chruściel
Anna Lelonkiewicz-Kubik