W sobotę 8 marca 2025 r. w Białymstoku odbyły się zawody centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o III RP (organizowanej przez COPTIOSH). Magdalena Stelmach (IVB) zdobyła tytuł laureatki VIII-go miejsca, a Adrian Galiński (też IVB) uzyskał status finalisty.
DZIEŃ OTWARTY
PROGRAM „NAUKA TO LUDZIE” GDAŃSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO
Z satysfakcją informujemy, że uczennica naszej szkoły Zofia Pawlik z klasy trzeciej o profilu medycznym, dzięki swoim osiągnięciom i zaangażowaniu w samorozwój, jako jedna z trzydziestu osób w Polsce miała szansę uczestniczyć w prestiżowym programie edukacyjnym „Nauka to ludzie” organizowanym przez Gdański Uniwersytet Medyczny. Program ten był skierowany do uczniów szkół średnich planujących studia na kierunkach medycznych.
Czytaj dalej „PROGRAM „NAUKA TO LUDZIE” GDAŃSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO”
Akcja informacyjna
Wycieczka do Koluszek
12 lutego 2025 roku miłośnicy języka rosyjskiego i kolejowych podróży, zostali zaproszeni wraz z p. Michałem Chruścielem do Muzeum Koluszek.
Jej pierwsza część obejmowała spotkanie i zwiedzanie muzeum z przewodnikiem p. Adrianem Kutem.
Kolejna część przeznaczona była na spotkanie z podróżnikiem p. Mateuszem Jaśkiewiczem, który poprowadził warsztaty muzealno-historyczne.
Dlaczego tym razem celem wycieczki stały się Koluszki?
W Zamku Książ – wycieczka do Wałbrzycha
29 stycznia 2025 roku, uczniowie klas IV, uczący się języka rosyjskiego, wybrali się na wycieczkę pociągiem do Wałbrzycha z p. Michałem Chruścielem i p. Stefanem Paszkiewiczem.
Ze Skierniewic uczestnicy wycieczki wyruszyli o 4:50, aby na 10:00 dotrzeć do celu. Podróż była długa, ale przyjemna. Na dworcu kolejowym w Wałbrzychu Szczawienko, przywitał uczniów i opiekunów, przewodnik Pan Przemek, który na wstępie opowiedział o zabytkach miasta.
W Kaukaskiej Chacie
31 stycznia 2025 roku, uczniowie podczas lekcji języka rosyjskiego, wraz z p. Michałem Chruścielem, udali się do Kaukaskiej Chaty przy ulicy Senatorskiej 25 w Skierniewicach. Celem wyjścia było przede wszystkim zapoznanie uczestników z kuchnią ormiańską i ormiańską tradycją kulinarną. Młodzież mogła spróbować nowych, dotąd nieznanych smaków takich jak: chaczapuri, kokolak, pierożki chinkali, a także wypić gruzińską lemoniadę.