Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada 2022 r. obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Powstał w 2007 roku z inicjatywy Komisarza Unii Europejskiej i Euro – Toques – organizacji zrzeszającej szefów kuchni.

Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety.

Przy tej okazji warto przypomnieć podstawowe zasady zdrowego żywienia związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywnością Fizyczną:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego, co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu. Innym sposobem prezentowania zasad.

W obchody tego dnia włączyli się uczniowie klasy II d – na godzinie wychowawczej przygotowali i degustowali sałatki owocowe i warzywne oraz podzielili się swoimi nawykami żywieniowymi.

 

Opracowała Magdalena Kaczuba

 

Skip to content